Hoe test je een topsportmentaliteit?
Hier gaat het prgramma SAS: Who dares wins over.
SAS: Who dares wins
Dit is een reality televisieserie waarbij een groep van 20 mensen door een ex-militairen van de Special Forces 11 dagen getraind worden. De trainingen vragen het uiterste van de deelnemers en zijn representatief voor een zeer strenge selectieprocedure van de Special Air Service (SAS).
De trainers testen of deelnemers fysiek maar met name of ze mentaal sterk genoeg zijn om door te gaan. Ten alle tijden kunnen deelnemers ervoor kiezen om op te geven. Het enige wat ze hoeven te doen is hun armband in te leveren en weg te gaan. Daarnaast kunnen ze ook naar huis gestuurd worden door de trainers.
Voor het eerst dit jaar mochten ook vrouwen deelnemen. Man of vrouw, het maakt niet uit. Iedereen wordt gelijk behandeld (aldus de trainers).
Bij de start moet iedereen dezelfde kleding aan en krijgt iedereen een armband met een nummer. De kandidaten worden (voornamelijk) bij hun nummer genoemd. Dit zorgt ervoor dat kandidaten zich anoniemer voelen en minder verbonden.
Stanford Prison Experiment
De hele setting van het programma doet me sterk denken aan het Stanford Prison Experiment. Hierbij werd onderzocht of het buitensporige gedrag van gevangenisbewakers ligt aan hun persoonlijkheid of meer aan de situatie. 24 mannen deden mee aan het experiment en kregen de rol van gevangene of bewaker. De deelnemers die de rol van gevangene kregen werden ook zo behandeld: ze werden thuis gearresteerd en meegenomen naar de gevangenis waar ze vingerafdrukken achter moesten laten, gefotografeerd werden, een uniform aan en de cel in.
De deelnemers die de rol van bewakers hadden, moesten de orde bewaken maar mochten hierbij geen fysiek geweld gebruiken.
Wat bleek: de deelnemers die de rol kregen van bewaker gingen zich ook zo gedragen. Het experiment zou eigenlijk 2 weken duren maar is na 6 dagen vroegtijdig beëindigd omdat het dusdanig uit de hand liep. Conclusie: mensen vervullen een rol die ze verwacht worden te spelen.
Er zijn 6 afleveringen in het programma met elk een eigen thema:
- Gelijkheid
- Kracht
- Mindset
- Vertrouwen
- Druk
- Ondervraging
Je hoeft niet 10 dagen het selectieprogramma te doorlopen om er toch wat van op te steken. Met behulp van opnames en interviews met de trainers wordt er mega veel waarde gedeeld. Zo kan je hun proces volgen en zien wat het kaf van de koren scheidt.
Uit het programma kunnen we verschillende lessen halen die je in voor je eigen doelstellingen kunt gebruiken.
Ga all in of ga all out
Elke aflevering wordt er meerdere malen aan de deelnemers gevraagd of ze willen stoppen.
"Do you want to VW (voluntree withdrawl)" vraagt de hoofdtrainer dan. "No sir" antwoorden ze meestal maar soms geeft dit voor deelnemers een opening op te stoppen. Om op te geven. En dat is oke. Als je er niet voor de volle 100% voor gaat, dan gaat het heel lastig worden en kun je beter stoppen. Al ga je er voor 99% voor, die ene procent van twijfel kan de overhand nemen en een mega energielek voor jezelf en de groep zijn.
Je angsten zijn je grootste vijand
Bij de eerste opdracht moeten kandidaten in een ijskoud meer bij een waterval zwemmen. De trainer stelt ze simpele vragen en deze moeten ze beantwoorden.
Simpele vragen, waarom?!
Om te checken of ze hun ademhaling onder controle kunnen houden.
Doen ze dit niet, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk in paniek en dit kan ze de kop kosten.
Gebeurt dit namelijk in een ijskoud bad, dan verdrink je en dan is het Game Over.
Deze test komt vaker voor in de serie en ze moeten steeds langer in het ijskoude water zwemmen. Telkens worden ze tot het uiterste gedreven en de mensen die niet in paniek raken, doorlopen de opdrachten met de minste moeite.
Ga tegen je instinct in
Tijdens een van de opdrachten moeten de deelnemers van een klif aflopen en tegen hun gevoel in hun benen rechthouden en recht naar beneden lopen. Doodeng voor de meesten en hun reptielen brein schreeuwt heel hard: Gevaar!! Dus wat doen ze: ze trekken zich terug. Ze houden zich in. Ze durven niet naar voren te leunen en houden hun benen krom maar dit zorgt er juist voor dat ze naar beneden kunnen vallen. Door juist tegen hun instinct in te gaan (naar voren te leunen en hun benen te strekken) blijven ze in balans en kunnen ze vooruit.
Geen emoties tonen is niet altijd sterk
Op een moment moeten alle kandidaten kiezen wie ze de zwakste schakel vinden. De stemmen zijn verdeeld tussen 2 vrouwen. Bij een van de vrouwen kwam dit niet als verassing. Zij was tijdens een opdracht in paniek geraakt en was fysiek minder sterk dan de rest. Op bepaalde momenten moest ze haar emoties van de trainers onder controle leren houden.
Bij de andere vrouw kwam deze uitslag wel als verassing: Waarom zagen ze haar als de zwakste schakel? In de serie had ze al een aantal keer 'I don't give a fuck' gezegd en ze zonderde zich af. Ze leek hard en emotieloos. Anderen zagen haar als zwakste schakel omdat ze geen emotie toonde en geen aansluiting zocht bij de rest. Wanneer ze hiermee geconfronteerd werd door de trainers brak ze. Juist deze emoties zorgde ervoor dat ze de steun kreeg die ze nodig had van de andere kandidaten.
Alleen je best doen is niet goed genoeg
De laatste 24 uur moeten deelnemers met een partner doorbrengen en allerlei opdrachten doen. Wanneer de ene persoon het zwaar heeft, houdt ie de ander op. 'Ik doe mijn best' zegt een van de deelnemers waarop de trainer antwoord: "Leuk, maar dat is niet goed genoeg'. Je best doen is wel het minste wat je kunt doen en uiteindelijk gaat het om het resultaat wat je neerzet. Dat je het beste uit jezelf haalt en niet slechts je best doet.
Wees niet arrogant
Het is goed om zelfverzekerd te zijn, om te weten wat je wel en niet kan. Onzekerheid kan zorgen voor paniek en dat kan je de kop kosten. Niet alleen onderschatting maar ook overschatting is een valkuil: arrogantie. Je gaat daardoor dingen over het hoofd zien en fouten maken. Te veel risico nemen. Onnodig op je bek. Weet wat je kan, weet wat je niet kan en gebruik dit voor je in plaats van tegen je.
Het gaat er niet om wie het fysiek sterkst is
Er is een mannelijke deelnemer die fysiek sterk is. Hij heeft weinig moeite met de fysieke uitdaging maar breekt na een bokswedstrijd. Hij moest namelijk vechten tegen een meisje en sloeg haar knock out. Dit ging tegen zijn principes in en dat vond hij enorm lastig.
Dit is precies waarom het programma niet alleen fysieke maar ook mentale kracht test. Het gaat er niet om wie de sterkste is, wie er wint. Ze zoeken niet naar een superman of superwoman. Het gaat erom wie een tegenslag kan hebben en niet opgeeft maar sterker terugkomt. Gedurende het programma vallen er verschillende deelnemers af en dit is niet gelinkt aan de spiermassa, de lengte of zelfs het geslacht van de deelnemers. De twee gespierdste mannen worden zelfs door de trainers naar huis gestuurd omdat ze gezien worden als zwakste schakels. It's all about mindset.
Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?
Bestel dan dit boek.
Comments