top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

Dé reden waarom jij doet wat je doet

Updated: Nov 7

In deze blog leer je niet alleen de reden waarom jij doet wat je doet, maar ook:

⋎ Wat de reden hiervan is

⋎ Hoe het komt dat je je hierdoor laat tegenhouden

⋎ Krijg je een stappenplan om af te rekenen met je overtuigingen

⋎ En meer…


Klaar? Let’s go!


Dé reden waarom jij doet wat je doet


Iemand die zichzelf klein houdt twijfelt veel. Niet alleen over beslissingen in het leven maar ook over investeringen. Je gaat op zoek naar bevestiging van buitenaf om te zien of een investering het waard is. Je vraagt je af wat anderen hiervan vinden. Je bent op zoek naar zekerheid en gaat net zo lang door met zoeken totdat je dit gevonden hebt. Je komt pas in actie wanneer je ergens 90% of 100% zeker van bent.


Terwijl iemand met een topsportmentaliteit zichzelf groots ziet. Die graag in zichzelf investeert, omdat het duidelijk is dat elke investering je dichterbij je doel gaat brengen. Je bent niet op zoek naar zekerheid, omdat je weet dat zekerheid niet bestaat. Je bent nooit ergens 100% zeker van.



Er is altijd een twijfel over beide opties op het gebied van knopen doorhakken. Dus kom je direct in actie.


‘’Start before you’re ready.’’


Zo vond honkballer Kalian Sams het een uitdaging om met druk om te gaan. Dit ging uiteindelijk ten koste van zijn eigen prestaties, omdat hij moeite had om met de stemmen in zijn hoofd om te gaan. Op zo’n moment kun je twee dingen doen: of je gaat in de slachtofferrol zitten OF je gaat actie ondernemen. Kalian koos voor het laatste en besloot om met een mindset coach aan de slag te gaan. Wil je meer horen over zijn verhaal? Via deze link kom je bij de podcast die ik met hem heb gemaakt.


Iemand die zichzelf klein houdt kropt veel dingen op. Je loopt regelmatig vast en je weet dat je in een vicieuze cirkel zit, maar je vraagt niet om hulp. Je vindt het moeilijk om dit toe te geven en hebt de overtuiging dat je alles alleen moet doen.


Terwijl iemand met een topsportmentaliteit van zichzelf weet dat praten over dingen helpt. Dat communiceren key is en wanneer iets niet lekker loopt, je hulp zoekt. Je onderneemt direct actie en zorgt ervoor dat je regelt wat je nodig hebt. Je stelt je kwetsbaar op en vraagt om hulp wanneer je iets niet weet.


Onbewuste overtuigingen zijn overtuigingen waar je je niet bewust van bent. Deze overtuigingen zitten zo in je systeem geprogrammeerd dat je niet doorhebt dat je ze hebt. Je bent ze namelijk gaan geloven en ziet dit als je waarheid.


Bijvoorbeeld:

  • Ik moet hard werken om geld te verdienen

  • Ik verdien pas ontspanning wanneer ik productief ben geweest

  • Ik moet eerst hebben bewogen voordat ik iets lekkers mag


Je komt op de wereld als een blanco persoon. Door de jaren heen krijg je steeds meer informatie tot je en vormen er steeds meer overtuigingen gevormd. Je gaat je realiteit en je leven creëren door de gedachten die je denkt. Deze gedachten in ons hoofd hebben vervolgens een invloed op onze beslissingen en deze beslissingen hebben weer een bepaalde invloed op ons geluksgevoel.


Ook coach Ricky Frissen heeft dit ervaren. Hij ging van een eetstoornis, naar een gezonde omgang met voeding. In zijn beginpunt at hij alsof zijn leven ervan af hing en was zijn zelfbeeld slecht. Je onderdrukt bepaalde emoties en je gedachten nemen letterlijk de overhang over je eigen hoofd. Je gaat leven naar de overtuiging dat je het bijvoorbeeld niet waard bent of dat je te dik bent.


Deze en andere overtuigingen zijn ontzettend sterk. Ze worden in stand gehouden door je eigen geloof en ervaringen door het leven heen. Bijvoorbeeld dat je gelooft dat het morgenvroeg licht wordt, omdat dat al je hele leven gebeurt. Stel het is morgenochtend donker, dan denk je niet dat de zon niet is opgegaan, maar denk je misschien dat je ramen zijn afgeschermd.


Het zijn als het ware kleine stemmetjes die zeggen dat je het niet kunt. Dat iets bijvoorbeeld onbereikbaar voor je en je het niet gaat bereiken. De stemmetjes houden je graag klein, maar je gelooft die stemmetjes vaak wel.


Allemaal leuk en aardig dat die stemmetjes je klein houden, maar hoe ga ik deze stemmetjes verslaan?


Stappenplan

Eerste hulp bij het verslaan van je overtuigingen


Overtuigingen in je systeem zijn enorm sterk, maar dat betekent niet dat jij niet de kracht hebt om het te verslaan. Je kunt overtuigingen loslaten en in onderstaand stappenplan zul je dit zien.


Stap 1: ga op zoek naar de overtuigingen die jij hebt als persoon.

Hoe denk jij over geld, over relaties, of over jezelf? Vind jij voor jezelf kiezen lastig of is jouw waarheid dat je hard moet werken voor geld?

Op alle vlakken in je leven heb je overtuigingen, dus grote kans dat je er wat zult vinden.


Stap 2: ga op zoek naar redenen waar de gevonden overtuigingen vandaan kunnen komen. Wat heb jij zoal meegemaakt in je leven en/of hoe ben jij opgevoed als kind?

Wat heb jij geleerd als kind zijnde? Met wie heb jij je omringt in je middelbare schooltijd?


Stap 3: schrijf je overtuigingen uit en schrijf vervolgens het tegenovergestelde ernaast.

Pak een notitieboek en schrijf links de overtuiging die je nu hebt en rechts schrijf je het omgekeerde. Een voorbeeld: ‘ik ben het niet waard om te kiezen voor mezelf’ kun je ombuigen naar ‘ik ben het waard om voor mezelf te kiezen en dit hoef ik niet te verdienen’.


Stap 4: ACTIE.

Je kunt nu je nieuwe overtuigingen in je systeem gaan brengen, door ze hardop te zeggen tegen jezelf, door visualisatie of door affirmaties te gebruiken. Sidenote: het is hierbij belangrijk dat je het niet alleen zegt of opschrijft, maar ook echt voelt in je lichaam.


En wil je direct doorpakken (waar ik wel vanuit ga): hieronder staan mijn een aantal van mijn favoriete boeken over dit topic.


  1. Master your mindset - Michael Pilarczyk

  2. Vier vragen die je leven veranderen - Byron Katie

  3. De biologie van de overtuiging - Bruce H. Lipton



Denk jij van: ik wil hiermee aan de slag! Want zoals ik helemaal aan het begin van deze blog al zei, overtuigingen zijn onbewuste patronen. Je hebt ze dus zelf niet door. Maar wist je dat er een makkelijke manier is om deze onbewuste patronen bewust te maken? Zelfs als je denkt dat dit niet mogelijk is?




Als je er klaar voor bent om echt volgens een topsportmentaliteit te leven, dan ga je zoveel sprongen vooruit maken en resultaten krijgen die next level zijn. Ben jij er klaar voor?


Wil je stoppen met uitstellen?

Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?

Bestel dan dit boek.



114 views0 comments

Comentarios


bottom of page