top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

Scoren in het Leven met Profvoetballer Kik Pierie

Updated: 6 days ago

Kik Pierie (24) begon al vroeg met voetballen, tekende in 2019 zijn eerste contract bij Ajax en speelt momenteel als profvoetballer bij Excelsior Rotterdam. Ik leerde hem kennen via Vrijheid Vastgoed, waar we beiden een 1-op1 traject volgden om te leren investeren in Nederlands vastgoed. Terwijl ik inmiddels ex-topsporter ben, weet Kik zijn sportcarrière te combineren met vastgoedinvesteringen. Die unieke combinatie brengt hem veel: door zijn gedachten af en toe van voetbal af te halen en zich te richten op investeringen, vindt hij rust in zijn hoofd. Deze mentale balans komt zijn prestaties op het veld ten goede.


Kik heeft veel uitdagingen gekend, zowel fysiek als mentaal. Toch hebben deze tegenslagen hem waardevolle lessen geleerd. Ik ging met hem in gesprek over omgaan met tegenslagen, zijn carrière en welke rol zijn vastgoedinvesteringen spelen in zijn leven als profvoetballer.


Zou je iets meer over jezelf willen vertellen?

Zeker, ik ben Kik, 24 jaar en in eerste instantie ook gewoon mens. Ik ben gepassioneerd, gedreven, ambitieus, heb veel plezier in de dingen die ik doe en ben breed geïnteresseerd. Als klein jongetje ben ik in de opleiding van Heerenveen beland. Vervolgens heb ik twee jaar bij Heerenveen gevoetbald als prof, een jaar bij Ajax, twee jaar bij Twente, weer heel even bij Ajax en nu bij Excelsior. Daarnaast heb ik veel leuke en goede mensen om mij heen die mij helpen en leren over de verschillende vormen van beleggen, iets waar ik veel plezier in heb.


Had jij op jonge leeftijd de droom om profvoetballer te worden?

Ja, ik was zes toen ik bij Heerenveen in de jeugdopleiding kwam en volgens mij vier of vijf toen ik bij de lokale amateurclub begon. Via een brief nodigde Heerenveen mijn broer en mij uit om mee te komen trainen. Wij zagen dat als leuk, meer voetballen. Verder waren we er helemaal niet mee bezig. De drijfveer begon pas meer te goeien toen er meer bewustwording bij me kwam over wat het leven als profvoetballer precies inhoudt. Eigenlijk deed ik gewoon wat ik leuk vond en dat is uiteindelijk uitgelopen op een prachtige carrière die hopelijk nog even duurt.


Wat maakt jou denk je anders dan de rest?

Ik deed altijd wat ik leuk vond en ik denk dat ik goed ben en was in het relativeren van verschillende zaken, iets wat ik ook van huis uit heb meegekregen. Er was bij mij altijd een bepaalde ontspanning in mijn lijf, iets wat heel belangrijk is denk ik. Als je de druk bij jezelf voelt om profvoetballer te worden is dat aan de ene kant goed, maar het creëert ook een bepaalde stress en dus spanning op je lichaam wat niet alleen tussen je oren zit maar ook je prestaties op een gegeven moment gaat beïnvloeden. Ik denk dat het belangrijk is dat je er niet per se heel veel voor moet doen, maar juist heel veel voor moet laten en een bepaalde ontspanning in je lijf moet hebben. De mentale ontspanning is nodig om goed te kunnen presteren. Ik ben best wel een denker, dus voor mij is het juist heel goed om mijn brein af en toe te triggeren om juist iets anders te doen, zodat ik even kan uitchecken van het voetballen en daar niet een onnodige spanning ontstaat over zaken waar ik op dat moment toch niets aan kan doen. Dat is een soort gameplan wat ik tijdens de eerste jaren van mijn carrière heb opgebouwd en door wat tegenslagen heb aangepast.


Je werkt met een mental coach, is dat iets wat vanuit de profvoetballerij gestimuleerd werd of ben je hier zelf naar op zoek gegaan? Hoe is mindset geïntegreerd in jullie trainingen?

In de jonge leeftijdscategorie is het best wel onderbelicht geweest. Ik kwam er pas mee in aanraking toen ik bij het eerste elftal kwam. Daar was een psycholoog één à twee keer in de week waar je mee kon praten en die teamsessies gaf. Bij mij is het gekomen vanuit intrinsieke motivatie en als gevolg van een aantal oorzaken. Ik had er behoefte aan. Soms moet er wat gebeuren, voordat er wat gebeurt. In mijn geval waren dat blessures. Het heeft mij enorm geholpen. Pressure makes diamonds: soms komt iets pas aan het licht als er iets gebeurt en wil je ermee aan de slag gaan.


Wat heb jij geleerd van je blessures?

Zoveel dingen. Vooral de tijdelijkheid van het voetballen. De blessures hebben me ook geleerd dat je ook zonder resultaat te kunnen zien het werk moet doen. Als je geblesseerd bent valt het ritme weg. Er zijn geen schema's etc. meer waar je je aan moet houden. De discipline begint pas op het moment dat je thuis bent en je dat ritme niet hebt. Ik merk dat ik van die lessen nu veel vruchten pluk. Ik heb nog steeds een bepaalde discipline en kan daar ook in sturen. De basis is zo groot dat als bepaalde dingen wegvallen, ik duidelijker weet wat wel en niet voor mij werkt en een gameplan heb ontwikkeld van punten die ik wil verbeteren en de weg ernaartoe. Ik ben nu doelbewust bezig met wat wil ik, wie wil ik worden, wat moet ik daarvoor doen? Welke ingrediënten heb ik nodig, wat komt vanuit de club en waar moet ik zelf naar op zoek?


Naast topsport hebben wij investeren als gedeelde passie. Hoe is dat op je pad gekomen?

Eigenlijk vergelijkbaar met die blessures, zeker de rugblessure die ik had. Er was bij die blessure geen verwachting van hoe lang het zou duren en het begon zelfs met dat ik drie maanden niet tot zo min mogelijk mocht lopen. Toen gingen er wel wat alarmbellen af: hoe gaat dit los van mijn carrière mijn dagelijks leven überhaupt beïnvloeden en komt het ooit wel goed? Ik kon niet veel, dus ging ik nadenken over hoe ik me dan nog wel kon ontwikkelen en ben gestart met boeken lezen. Ik begon met Rich Dad Poor Dad. Vervolgens ging ik hier mee verder door onder andere filmpjes te kijken en verschillende mensen te spreken. Op een gegeven moment had ik hier zoveel plezier in dat ik de rugblessure vergat. Als ik er plezier uit haal, ik ook een beetje de zaken kan vergeten waar ik nu geen invloed op heb en het iets kan zijn waar ik op door kan bouwen als ik klaar ben met voetbal, waarom zou ik dat dan niet doen?


Leer je daar ook weer nieuwe dingen van?

Heel veel. Topsport en ondernemen hebben veel raakvlakken. Bepaalde focus, discipline, een plan maken om ergens naartoe te werken. Elke keer als ik iemand spreek is er altijd wel minimaal één ding die ik eruit kan halen en toe kan passen op mijn eigen voetbalcarrière. Het is leuk en verfrissend om in twee verschillende werelden soms te zijn en ik denk dat ze elkaar aanvullen. Als mens word ik er in de emotionele, mentale zin rijker van. Dus het is iets wat ik aan mijn gameplan wil gaan toevoegen en blijven toevoegen.


Ben jij nieuwsgierig naar wat dit 'uit de (topsport)bubbel gaan' voor Kik nog meer oplevert, hoe zijn dagen als topsporter eruit zien en of het leven naast en na de topsport carrière wordt gestimuleerd? Of wat de begeleiding bij het investeren in vastgoed heeft betekend voor Kik? Luister dan zeker het hele interview!


Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?

Bestel dan dit boek.

4 views0 comments

Comments


bottom of page