top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

Topsport mentaliteit door de ogen van Juul Franssen

Updated: Oct 20, 2020

Ze zeggen dat het ongeveer 10.000 uur duurt voordat je expert wordt op een bepaald gebied. Als er iemand een expert is op het gebied van topsport dan is het Juul Franssen wel! Ze doet al 25 jaar aan Judo en bereidt zich (ten tijde van het opnemen van de podcast) voor op de Olympische Spelen in Tokyo. Nu is bekend dat de spelen verplaatst zijn naar 2021 vanwege het Corona Virus. In de podcast vertelde ze wat er voor nodig is om topsporter te worden maar ook vooral wat er voor nodig is om een topsporter te blijven.


Ben je benieuwd wat je kan leren van haar topsportmentaliteit? Lees dan snel deze blog of luister de podcast!



Jong geleerd is oud gedaan

Toen Juul 5 jaar oud was begon ging ze voor het eerst naar judo toe. Ze begon omdat ze jaloers was op haar zus met een beker die thuis kwam, little did she know. Ze bleek een groot talent. Voor Juul is deze sport een onmisbaar aspect onderdeel van haar opvoeding geweest. Het zou dan volgens haar ook meer onderdeel mogen zijn van de algemene opvoeding van ouders, zoals zwemmen. Vooral vanwege het leren val breken en de pedagogische aspecten die er in judo zitten.

Ze begon haar favoriete sport te beoefenen bij judoclub Reuver, haar ouders hadden destijds een slagerij. In deze slagerij hebben zij en haar zus ook altijd geholpen. Naar school, helpen in de slagerij en daarna naar de training. Toen Juul een Jaar of 7 was, gaf Eddie van Pol uit Helmond gastlessen bij in Reuver, daar viel ze op. Ze werd uitgenodigd om te komen in Helmond trainen en wedstrijden te doen.

Het duurde niet lang voor ze praktisch fulltime in Helmond trainen. Toen Juul 12 was mocht ze meedoen aan district kampioenschappen- die ze allemaal won. Ze werd daarna direct Nederlands kampioen. In de Jaren die daarop volgden, werd ze tevens keer op keer Nederlands kampioen.


Ze plaatste zich dan vanzelfsprekend ook direct in haar eerste jaar voor het EK- waar ze zilver won. Zilver, omdat ze in de finale gediskwalificeerd werd. Daar liet ze het niet bij zitten want het jaar daarop wilde ze Europees kampioen worden, en dit lukte haar dan ook.


Topsport begint pas wanneer je keuzes kan maken

Als de opmerking valt dat “Juul dus al 25 jaar aan topsport doet” reageert ze dat vindt dat de topsport te kort wordt gedaan door te zeggen op iemand op zijn of haar 14e aan topsport doet.

“Wordt eerst maar eens 18, maak de juiste keuzes (geen alcohol, geen feestjes). Kom je dan nog op het hoogste niveau mee? dan kan je zeggen dat je topsporter bent.

De meeste talenten haken af rond 19/20 vanwege juist al die verleidingen. Ben je dan een topsporter?

Voor Juul was dit echter niet heel moeilijk- ze had al vanaf haar 12e een relatie en trainde fulltime. Ze heeft dus zogezegd geen ‘echte’ studententijd gehad. Dus voor haar was het een ‘makkelijke en bewust keuze’, aldus Franssen. Ze noemt het dan ook ‘de mooiste baan ter wereld’, dan zijn die keuzes zo moeilijk niet.

Lachend vertelt ze dat de combi studie sport haar daarentegen nog niet zo goed af gaat- ze heeft haar diploma nog steeds niet. Na een aantal wisselingen en verhuizingen, studeert ze op dit moment flex/deeltijd SPH naast haar sport.

Judo is geen vetpot- na een dergelijke judo carrière zal je ‘gewoon’ aan het werk moeten, dus een diploma is wel handig, vindt ze. Ook wil Juul graag moeder worden. Dit zijn allemaal dingen waarover je na moet denken, maar toch zorgen dat je de focus bij het hier en nu houdt.

Niet te ver vooruit kijken

Ze was 1,5 jaar getrouwd toen haar man bij haar wegging, na 13 jaar relatie. Als Juul iets geleerd heeft is dat ‘niks loopt zoals je het plant.’ Na deze donkere tijd, heeft ze keihard gewerkt om een betere versie van haarzelf te worden. Met succes.

Je wordt als topsporter vaker uitgedaagd dan alleen tijdens de wedstrijden zelf. Toen Juul op een toernooi in het buitenland was, kreeg haar vader hartstilstand. Ze is toen snel naar huis gegaan, maar de volgende dag werd ze wel weer ‘verwacht’ bij haar toernooi. Ze verloor toen ook haar wedstrijd. Dat kon haar op dat moment ook gestolen worden, maar het heeft haar wel aan het denken gezet.

Wat als er nu iets voor de dag van de olympische spelen gebeurd, wil ik het dan wel weten?

Hoe ga je überhaupt als mens en als topsporter met tegenslag om?

Door tegenslagen te ervaren is Juul veerkrachtiger geworden. Een sportpsycholoog (aangeboden door de bond) helpt hun ook met het omgaan met de druk, stress en tegenslagen. De Psycholoog gaat ook mee naar de WK’s zodat hij/zij jou ook ziet op je wedstrijddag. Hoe ga je met die druk om, hoe reageer en handel je?

Roeien met de riemen die je hebt

In tijden als deze, nu de Corona heerst geldt dit ook. Hoe ga je daar mee om? Je kan je verschrikkelijk druk maken, maar daar wordt het niet anders van volgens Juul.

Een van Juul haar grootste en meest relevante doelen is om niet te ver vooruit te kijken, om zich niet blind te staren op 1 of 2 dingen.

De komende maanden is alles afgelast- ook hier komt ‘niet te ver vooruit denken’ weer om de hoek kijken voor Juul. Het hoogt haalbare voor haar is een gouden medaille op de olympische spelen. Maar vanwege het uitstellen van de spelen, zit dat er nu op korte termijn niet in.

Wat is er nodig om topsporter te zijn?

‘Een goed klimaat’, zegt Juul zonder na te denken. Een omgeving die je steunt en daarnaast de financiële middelen, want het kost ook wel wat. Daarnaast moet je zorgen dat je wil leren van anderen. Je moet kennis en praktische vaardigheden (van anderen) willen absorberen als een spons. Hoe doet degene die op het podium staan het? Wat doen zijn, hoe trainen zij?

Juul wil het beste van het beste. Altijd al.

Dus, zegt ze, dan moet je niet zeuren over een prestatie als je weet dat je niet het beste uit jezelf haalt. Juul traint 2 en soms zelfs 3 keer per dag en heeft haar rustdag op zaterdag.

Ze is inmiddels 30, en heeft plaats moeten maken voor een stukje acceptatie dat je op een bepaalde leeftijd niet meer dezelfde ‘load’ aan kan. Dus, verklaart ze, dan moet je zorgen voor kwalitatief hoge trainingen. Je moet slim trainen, niet alleen maar hard trainen.

Juul heeft over de jaren heen geleerd zichzelf remmen. De nuchtere uitspraak ‘niet lullen maar poetsen’ was voorheen een van haar lijfspreuken. Maar, weet ze nu, met deze instelling raak je alleen maar geblesseerd. Stel je hebt een (klein) pijntje en je geeft dit aan, dan wordt je training hierop aangepast. Dan krijg je fysio en daarnaast een aangepaste krachttraining. Al deze manieren zorgen voor het voorkomen van ‘echte’ blessures. Door ervaring leert men, blijkt ook nu wel weer.


Exeptioneel trainen voor exeptioneel resultaat

Het poetsen (keihard werken) is Juul wel altijd blijven doen. Exceptioneel trainen voor exceptioneel resultaat. Zo wordt er in Nederland getraind. Dit geeft ook andere resultaten tijdens wedstrijden. Voorovergebogen uitrusten tijdens ‘rust’, is een absolute ‘no go’- ook tijdens de trainingen. Je moet durven diep te gaan. Je moet het maximale uit je lijf willen en weten te halen.

Juul werd een periode uit de selectie gezet omdat zij van mening was dat het voor haar niet het beste zou zijn om fulltime in en op Papendal te trainen. Dit leidde uiteindelijk tot een rechtszaak. Ze zou en haar judocoach en haar krachttrainer verliezen. Uiteindelijk heeft ze een concessie moeten doen; haar judo coach moest ze verlaten en ze moest met een NFC coach gaan werken, maar ze mocht haar eigen krachttrainer behouden.

Als Juul niks zou winnen, twijfelt ze of ze wel zou blijven doen. Ze wil wel medailles halen. Een top 16 of middenmoot is niks voor haar. Het beste, of helemaal niks.


Meer weten over een topsportmentaliteit?

Download dan hier mijn gratis e-book met meer dan 50 tips.

111 views0 comments

Comments


bottom of page