top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

topsportmentaliteit door de ogen van tibor olgers

Updated: Sep 29, 2020

Tibor Olgers is businesscoach uit Amsterdam en helpt mensen om winst op alle fronten te krijgen. Zijn programma's en coachtrajecten zijn gebaseerd op politie en persoonsbeveiliging trajecten, strategieën van startups en wijsheid van het stoïcisme. Zoals hij dat noemt: voor cash op de bank, rust in je kop en zin in je dag. Dit klinkt echt als de ultieme combinatie. Maar hoe stop je met jezelf saboteren en kom je in actie? Doen wat je leuk vindt klinkt natuurlijk heel erg mooi maar hoe vind je die passie? In deze podcast krijg je antwoorden op deze vragen, hoor je de kwetsbare kant van Tibor en leer je hoe hij hiermee omgaat. Luister snel de podcast of lees de blog en leer meer van Tibor!




Van overheidswerkzaamheden naar ondernemer

Tibor is 14 jaar werkzaam geweest bij de overheid. Hij is begonnen bij de ‘gewone’ politie. Na 4 jaar is hij doorgestroomd naar de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, oftewel de DKDB. Daar is hij 10 jaar blijven werken.

Het was voor hem een emotioneel moment om ‘burger’ te worden, dus om volledig over te stappen naar het ondernemerschap en uit de DKDB. Het belangrijkste was toch wel het loslaten van het kameraadschap bij de DKDB. Maar Tibor merkte dat het vuur in zijn hart ook doofde de laatste paar maanden waarin hij werkzaam was bij de de DKDB.

“Op de helft van het leven heb je invloed, op de andere helft niet. Ik heb ontzettend veel geluk in die helft. Ik heb een goede jeugd gehad, ben in Nederland geboren en heb een fijne omgeving. Dat kan ook heel anders zijn en daar heb je dus geen invloed op.”

Waar Tibor al snel achter kwam toen hij begon met ondernemen, was dat de cultuur en gewoontes die bij de DKDB heel normaal waren, in het bedrijfsleven allesbehalve normaal bleken te zijn. Denk aan manieren van communiceren en omgang met elkaar, het aanpakken van bepaalde zaken.

Om over te gaan van werknemer naar ondernemer, adviseert hij mensen dit langzaam te doen en niet in 1 keer ontslag te nemen. Ga eerst maar eens rustig ondernemen naast je ‘vaste’ baan. Begin vandaag nog, en op het moment dat je 80% aan je bedrijf werkt, dan moet je gaan springen. Dat is het moment waarop je gewoon all-in moet gaan.

‘Met de juiste mindset kom je overal’, of toch niet?

Met deze uitspraak is Tibor het namelijk zeker niet eens. “Om tot die 80% van ondernemen te komen kan de verkeerde mindset een rem zijn, maar de perfecte mindset is absoluut geen garantie om een goed bedrijf neer te zetten. Dat verkopen sommige coaches helaas nog wel. Maar je bedrijf moet gewoon goed staan, je fundament goed zijn etc. Het businessmodel en je waarde propositie zijn belangrijk. Als dat niet staat kan je nog zo’n goede mindset hebben maar kom je nergens”

Succes en geluk is volgens Olgers niet iets wat je prioriteit moet maken in je leven. Voldoening en zingeving uit je leven halen is veel belangrijker.

Dit brengt hem direct bij de rode draad tussen topsport en top ondernemen- voor allebei heb je bepaalde karaktereigenschappen nog die naar succes leiden. Maar juist diezelfde eigenschappen kunnen ook leiden naar burn-out en depressie.

Waar het volgens Tibor om gaat in het leven is zingeving en groei en niet om succes en geluk. Streef je dit wel na? Dan streef je leegte na, met onderweg veel stress om er te komen. Hij illustreert dit met een voorbeeld: “Stel je zit in een diep dal op een moment en het leven geeft je even heel veel shit, dan heb je dus al je emoties van dat moment maar je voldoet dan ook nog eens niet aan succes en geluk op dat moment. Is dus dubbel stress en dubbel genaaid.” De mensen die succesvol in het leven zijn geworden met succes en geluk, dat zijn juist de mensen die het hardst roepen “dit is het niet mensen, het gaat echt om zingeving en groei.”

Stel, vervolgt Tibor, je krijgt diezelfde shit als ik daarnet benoemde op je bordje maar jij focust op zingeving en groei. Dan heeft de situatie opeens ‘zin’ (want je leert) in plaats van ‘je hebt geen succes’. Je ziet de zin van een vervelende situatie in. Mik dus op zingeving en groei- jaag daarop, het middel is succes en geluk.

Wetten van succes

Houd daarbij de wetten van succes aan; helderheid, focus en executie. Zien, kunnen en doen, de 3 stappen van succes. Je creëert eerst helderheid, je bedenkt voor jezelf: wat doet ertoe voor mij? Als ik 1 ding kan doen, wat wil ik?

Dan ga je focussen, en focus is kiezen. Je kiest er ergens voor. Kiezen is ‘ja’ zeggen tegen iets en daarna ‘nee’ zeggen tegen alle andere verleidingen. We hebben meer verleidingen dan tegenslag. Ofwel: Kiezen is verliezen. Je gaat dingen verliezen, je gaat dingen kwijtraken of niet meer kunnen doen.

Executie is doen. De juiste kaders creëren. Thuis en in je werkwijze zodat je productief kan zijn.

Op de vraag hoe Tibor zelf met deze verleiding omgaat, geeft hij het volgende antwoord: “Twee dingen: Éen is je omgeving manipuleren en twee is je eigen kernwaarden ontwikkelen. Je kan je kernwaarde wel kiezen, maar je moet ze ook ontwikkelen. En als je ze dan goed oefent, dan wordt het je karakter”.


Met omgeving manipuleren bedoelt hij het verwijderen van verleidingen. Ben je in een goede relatie? Verwijder die leukerd van de sportschool van Instagram. Wil je graag iets snacken? Rij naar een speciaalzaak en haal 1 stuk en geniet, haal geen hele zak/6pack, zorg dat je het niet in huis hebt liggen. Verwijder zoveel mogelijk afleiding uit je omgeving. Wilskracht is iets wat eindig is- bewaar die voor de dingen waanneer het leven je onverwacht shit geeft. Zodat je die wilskracht dan kan inzetten en het niet al ‘opgegaan’ is aan het weerstaan van andere verleidingen.

Hoe doe je dit nou praktisch: elke avond check je met jezelf in; ben ik aan mijn eigen kernwaarden trouw gebleven? Ga het dus echt trainen, die kernwaarden, ga het toepassen.

Nu meer dan ooit hebben we mensen een intern kompas nodig- dus je kernwaarden. Ga niet in discussie met jezelf. Je besluit iets. Dan doe dat. Oefen dat. Luister niet naar die stem. Besluit welke man of vrouw je wilt zijn.

Oefen mindset

Tibor grijpt tijdens het gesprek ook terug op de ‘oefen mindset’. “Als je iets nieuws aan gaat leren, neem bijvoorbeeld piano spelen, Dan ga je niet de 7e sonate van Bach kunnen spelen na 1 les en dat vind je prima. Het is logisch. Je speelt na een maand lachend vader jacob voor je partner. Je hebt een milde oefen mindset. Het is goed zo het is leuk en je oefent, je leert.” Maar, gaat Tibor verder, als we gaan ondernemen gaat opeens die hele oefen mindset overboord. Die oefen mindset die goud waard is. Alles moet met ondernemen in één keer goed gaan en lukken. Je moet niet vergeten dat alles wat je oefent uiteindelijk verbetert. Topsporters doen ook niks anders dan eerst tot in den treuren oefenen zodat ze uiteindelijk kunnen presteren.

Mensen stoppen tegenwoordig te snel volgens Tibor. Of ze kunnen niet kiezen. “Hak gewoon de knoop door, kies. Blijf geen rondjes rijden op de rotonde om te bedenken hoe het er over 10 kilometer na één van de afslagen uitziet. Kies. Je kan altijd keren.”

Het advies luidt dus: Kies en betaal de prijs. Wat levert het me op en wat kost het me?

Wat is de prijs die ik betaal tegenover mijn keuzes? Zorg daarnaast dat je doel en middel niet met elkaar verwart.

Een succesvol bedrijf kan dus een heel mooi middel voor een mooi leven zijn, maar geen doel.

Rust in je hoofd, vuur in je hart

“Mijn klanten struggelen met ‘doen wat ze moeten doen. Ze weten het wel maar ze doen het niet’. Dat is echt een probleem van deze generatie en deze samenleving. Het interne kompas is stuk bij ons. We gaan zo hard door onze dagen, van taak naar taak dat we onze verbinding kwijt zijn, ons kompas. Stilstand kan daarbij helpen.”

Hoe krijg je meer rust in je hoofd?

Rust in je kop is het resultaat van trouw zijn aan je eigen kernwaarden. Als je gedrag en kernwaarden niet stroken met elkaar ontstaat er onrust. Het oog van storm is jezelf ‘s avonds kunnen aankijken en jezelf kunnen bevestigen met het antwoord ‘ben ik vandaag trouw gebleven aan mijn kernwaarden’. Is dan de ellende om je heen opgelost? Nee.

Sterker nog; je kiest voor jouw pad, dus dan ga je nog veel meer deelnemen aan het leven, dus ga je ook meer lijden. Hoe meer je houdt van mensen, hoe meer je hart gebroken wordt. Hoe meer je onderneemt, hoe meer teleurstellingen je ook krijgt. Maar het matched met je kernwaarden- dus het heeft zin. Dus je kan het lijden.

Hoe vind je dat vuur in je hart?

Je vindt antwoorden in bewegingen, niet in gedachtes. Je moet gaan doen, beweging creëren. “Als je het vuur in je hart mist, loop je blijkbaar op het pad van de minste weerstand. Want je voelt het wel als iets jouw pad is. Maar je loopt nu op die van anderen. Ga dingen uitproberen. Ga die studie doen, ga bedrijfsidee uitwerken.”

Ga de berg op

Tibor zijn misschien wel belangrijkste advies: Ga eens een week op een berg zitten. Alleen. Zonder supplies. Ga je maar eens redden. Wat een hel wordt dat. Geen telefoon (uiteraard wel voor veiligheid, maar geen social media oid). Geen camera mee om dingen vast te leggen.

Je kan ook 3 weken naar Turkije all-in, dus je kan ook wel een week op een berg zitten. Het is koud, het regent, de natuur is onvermijdelijk. Op die berg ben je over met jou, jou alleen. Wat daar gaat gebeuren is magisch. Want wat doe jij als niemand kijkt?

Want wat je doet als iedereen kijkt, dat weten we nu wel maar blijkbaar heeft dat niet gebracht tot jouw pad. Jij met jezelf. Eenzaam en onzeker. Ga dat omarmen. Als je echt helemaal alleen bent, dan hoor je alles in 1 keer veel beter. Je hoort de trauma’s, je hoort de goede en domme keuzes.

Omarmen van onzekerheid is dan ook 1 van de moeilijkste quests geweest van Tibor zijn leven. “Ik heb altijd geleefd met zoveel discipline. Alles is eindig. Omarm dat. Dan ontstaat er ruimte. Omarm dat niks ertoe doet. Dan ontstaat zingeving.”

Je kan volgens hem nog steeds extreem van genieten van aards genot, op het moment dat je omarmt dat je weet het eindig is. Je kan dan veel meer nú genieten. Omdat de verwachting op hoop en oneindigheid er niet is. Zodra je wil dat iets oneindig is, maak je de waarde kapot.

Geef je over aan dat waar je geen invloed op hebt, regel je shit op dat waar je wel invloed op hebt.

Grootste tegenslagen

Een paar jaar geleden was Tibor, na heel lang uitstellen en excuses verzinnen om een andere datum te plannen, in Madrid met zijn vader en broertje. Nog geen 3 maanden daarna had zijn broertje voor de eerste keer kanker en zijn vader heftige herseninfarct. Hiervan is hij nooit volledig hersteld. Tibor zijn les hieruit is om nooit uit te stellen of te wachten op ‘het juiste moment’.

Ook geeft hij aan dat zijn vrouw Lisa op dit moment/afgelopen tijd in een gevecht met oude demonen is belandt, wat natuurlijk een grote invloed heeft op hun huwelijk. Ook daarover zegt hij: “Overgeven aan het feit dat dit iets is wat buiten hun invloed ligt. Als jij iets bij een ander fixt, los je niks op bij diegene. Diegene moet het zelf fixen. Je moet toekijken met pijn in je hart. Niet wegdrukken. Maar die pijn ook aangaan, toelaten.

In de duisternis ontdek je wijsheid, die zorgt voor wedergeboorte. En dan van daaruit kan je je gaan geven. Dat is de mooiste stap. Een bijdrage aan het grotere geheel.”

Zingeving, geven en groei

Tibor haalt groei en zingeving uit zijn klanten. De mensen waarvoor hij werkt. Ze kijken naar een stukje van de wereld en denken daarover ‘dat kan beter’. Hij helpt die mensen door hun te ondersteunen, waardoor hij echt ziet dat mensen hun pad leren bewandelen. Dat geeft voor hem ontzettend veel voldoening.

Tibor wil het bedrijf wat hij nu heeft nog winstgevender maken om nog weer meer mensen te kunnen helpen. Hij heeft ook een stichting opgezet, 1 mens, die staat nog in de kinderschoenen. Het lijkt hem prachtig om mensen te kunnen helpen die door het leven geraakt zijn.

Meer weten over een topsportmentaliteit?

Download dan hier mijn gratis e-book met meer dan 50 tips.

605 views0 comments

Comments


bottom of page