Drie jaar geleden ontmoette ik Rik Koen toen ik een mentale training mocht geven aan een aantal coureurs. Nu spreek ik Rik over hoe hij is gegroeid, veel heeft gewonnen, maar ook veel teleurstellingen heeft gehad en hier sterker van is geworden.
Rik is op vijfjarige leeftijd begonnen met karten en als ‘ruwe diamant die geslepen moet worden’ (aldus zijn trainer) doorgegroeid tot rijder in het veld van de Porsche Carrera Cup Benelux. Nog maar 18 jaar en meedraaien op topniveau in de sport, maar ook ondernemer zijn en een succesvol bedrijf draaien. Hoe doe je dat? Heeft Rik dit te danken aan talent of is het iets anders waardoor hij op alle vlakken topprestaties weet te leveren? En hoe bewaart hij de rust terwijl er grote druk op hem ligt? Hoe zorg je überhaupt dat je een stoeltje bemachtigt en sponsoren aan je bindt?
Als peuter van twee jaar oud kroop Rik al tussen de auto’s in het autobedrijf van zijn vader. Het zat er al vroeg in: hij wilde karten in het team van zijn vader, net als zijn broer. Toen hij oud en groot genoeg was om in een kart te passen, was hij niet meer te stoppen. Vanaf zijn zevende draaide hij mee in wedstrijden en kwam in no-time op WK-niveau.
Karten is niet het meest voor de hand liggende om te gaan doen als kind. Bij vele sporten betaal je contributie, bij de autosport is dat anders...
In de autosport gaat het helaas tot in de tonnen qua budget. Het is jammer voor de sport dat het zoveel kost, maar ik weet niet anders. Ik ben altijd al druk met sponsoren bezig geweest samen met mijn ouders. Het kost veel: een setje banden, inschrijfgeld, etc., maar je krijgt er ook veel voor terug. Ook voor je sponsoren is het leuk hen hierin mee te nemen.
Hoe was het voor jou die eerste keer om de investering op te halen? Hoe heb je dit toen aangepakt?
Lastig. Ik vind het nog steeds lastig om binnen te lopen en te vragen of ze me willen sponsoren, maar het is wel de manier om het budget rond te krijgen. De eerste keer was heel lastig, maar ik ben er steeds meer mee bezig en het wordt steeds makkelijker. Mijn vader heeft veel klanten vanuit zijn autobedrijf, dus deze klanten hebben vaak affiniteit met racen. Maar ook mijn moeder helpt mij er echt mee door er druk achter te zetten: ‘nu ga je erheen, je neemt gewoon iets mee en dan leer je het vanzelf’. En ja, je krijgt genoeg nee’s, maar elke 500 euro is er een.
Als je weerstand voelt, ontstaat vaak de vraag ‘Waar doe ik het voor?’. Wat is jouw waarom? Waarom is het racen voor jou zo belangrijk?
Ik houd van de snelheid en ben van de competitie. Het zit in me, de snelheid zit in me en ik ben altijd al met auto’s bezig geweest. Ik doe er echt alles voor. Ook mijn investeerders zien dat ik er elke dag mee bezig ben. Ik denk dat ik al een stukje harder ga rijden omdat ik het geld zelf allemaal nodig heb, je krijgt het niet zomaar en om de top te bereiken moet het denk ik echt in je zitten.
Als je onzekerder bent over je eigen kunnen, is het lastiger jezelf en je vaardigheden te verkopen. Hoe is dat bij jou? Is het zelfvertrouwen er bij jou altijd al geweest?
Het zelfvertrouwen in het racen is er altijd al geweest, maar om sponsoren binnen te krijgen heb ik gelukkig veel hulp van mijn ouders gehad. Dat vertrouwen had ik eerst niet, ik durfde eigenlijk niet binnen te lopen bij mensen.
Het jezelf verkopen is lastig, maar je leert er vanzelf mee omgaan. Je moet het gewoon doen. Nu ik een eigen bedrijf heb, moet ik ook mijn eigen spullen verkopen en dan wordt het ook makkelijker. Op een gegeven moment gaat het vanzelf.
Je hoofd is geneigd om met je aan de haal te gaan als je in stresssituaties belandt. Racen gaat op topsnelheid: je hartslag en ademhaling gaan omhoog. Allemaal worstcasescenario’s kunnen dan ontstaan. Hoe ga jij om met die stress?
Bij het karten had ik die stress eigenlijk nooit en bleef mijn hartslag laag, maar sinds ik de Porsche Cup rijd, een veel groter evenement, ervaar ik wel meer druk. Als ik aan de start sta denk ik toch even: oeh, daar gaan we weer. Laat alles maar weer goed gaan…
De druk is veel groter, alle sponsoren staan mee te kijken op het dak. Dit jaar heb ik daar hulp bij in de vorm van coaching zodat ik niet tijdens het racen aan de sponsoren denk, maar gewoon mijn hoofd leeg heb.
Is er een verschil tussen jouw hartslag voor en tijdens de race?
Tijdens de race is mijn hartslag best wel hoog, aangezien je echt intensief bezig bent. Maar na de race is mijn hartslag gelijk weer gezakt. Het is heel fijn dat ik dat zo snel weer onder controle heb. Ik ben al wel bezig samen met mijn coach met ademhaling om dit herstel te bevorderen en ik denk dat ik ook uit voeding veel kan halen dus wil hier ook mee aan de slag gaan. Het werkt echt om ademhalingsoefeningen toe te passen.
Ik, en vele topsporters, maken gebruik van visualisatie. Doe jij dat ook wel eens?
Ik kan een rondje eigenlijk met mijn ogen dicht rijden en doe dat ook vaak. Voor de kwalificatie "rijd" ik altijd een paar keer een rondje en dat probeer ik dan tijdens de kwalificatie zo goed mogelijk na te doen. Als de start goed gaat, kan ik helemaal visualiseren hoe ik het ga doen, maar als de start niet goed gaat dan doe ik het niet. Dat is niet te doen, dan is het zo onvoorspelbaar. Het gaat dan zo snel en je weet niet wat er gaat gebeuren.
Het toepassen van visualisaties samen met een combinatie van talent en niet opgeven helpt Rik in de sport, soms met tegenslagen en grote onzekerheden, maar die stress maakt hem mentaal sterker.
Niet alleen in het racen heeft Rik ambities voor de toekomst, maar ook als ondernemer. Ben jij benieuwd naar deze dromen en waarom dit zijn dromen zijn? En hoe traint Rik eigenlijk, wat houdt hem scherp?
Luister dan vooral het hele interview hier. Zeker ook als ondernemer kun je inspiratie halen uit zijn verhaal: hoe hij in kleine stapjes zijn bedrijf is begonnen en dit verder opbouwt naast zijn carrière in de sport.
Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?
Bestel dan dit boek.
Kommentare